Партнерство за праведно и квалитетно образовање

Партнерство за праведно и квалитетно образовање

Основна школа “Вук Караџић“ Шабац је од јануара 2020. године укључена у пројекат “Партнерство за праведно и квалитетно образовање“, који реализује Центар за интерактивну педагогију ЦИП и Дечија фондација “Песталоци“ Pestalozzi Children’s Foundation, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

У нашој школи је 22. јануара одржан први састанак, ком су присуствовали и представници Школске управе Ваљево, локалне самоуправе – Одељење за друштвене делатности Градске управе града Шапца и партнерских школа које су укључене у овај пројекат – ОШ „Лаза К. Лазаревић“ и ОШ „Николај Велимировић“ у Шапцу.

Под слоганом „Изградимо свет у коме деца могу срећно да живе“, пројекат подразумева равномеран упис деце из осетљивих група у основне школе, у циљу стварања једнаких услова за образовање и развој свих ученика.

Тај циљ се остварује сарадњом школа које су укључене у пројекат на локалном нивоу, кроз менторску подршку у реализацији редовне наставе и ваннаставних активности, обуке наставног особља, сарадњу са родитељима и заједничке активности са ученицима.

Активности које су реализоване у другом полугодишту школске 2019/2020. године

  • Због актуелне епидемиолошке ситуације и ванредног стања које је било на снази од 16. марта, пројектне активности су прилагођене новонасталим околностима – Дечија фондација “Песталоци“ пружила нам је помоћ у виду тонера и папира за штампање, како бисмо помогли ученицима који нису били у могућности да прате наставу преко интернета и обезбедили им наставни материјал у штампаној форми.
  • ЦИП је направио “календар за родитеље” са предлогом активности за по један дан у месецу током трајања пандемије.
  • У мају је одржан састанак (видео конференција) са учесницима пројекта, а у јуну је наша школа и званично склопила уговор о сарадњи на реализацији пројекта “Партнерство за праведно и квалитетно образовање“ са Центром за интерактивну педагогију.
  • Од 15. до 29. јуна су наставници и стручни сарадници (24 из наше школе) учествовали на акредитованој онлајн обуци „Ваннаставне активности по мери ученика“.

Планирано је да се пројекат организује у три фазе, у трајању од по три године, а након сваког од ових периода вршиће се евалуација спроведених активности. Пројекат се реализује и у Пожаревцу (укључене су 3 школе) и у Прокупљу (4 школе).

Изградимо свет у коме деца могу срећно да живе!

План школе

План школе

Пројекти

Читалићи
Партнерство за праведно и квалитетно образовање
Друга шанса