Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства

Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства - Модул 4

Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства - Модул 4 - Дигитални изазови - аутор Жељана Лукић Радојичић

  • Пројекат “Чаробна Интеркултурална Мрежа Пријатељства” траје 10 седмица. Сваке друге среде, од 01.децембра, 2020. до 14.априла, 2021, добијаће се петнаестодневни задаци.
  • Задаци ће садржати упутство за учитеље /наставник/ и два задатка за ученике. Ученици су обавези да ураде најмање један задатак.
  • Задаци се раде на националном језику.

Опис пројекта:

Ученици се оснажују у сфери интеркултуралности. Они добијају прилику да упознају децу других земаља, а у овом модулу добијају и прилику да се птем акције Балканска зборница повезују путем Зум платформ и тако направе успомене за цео живот. Ученици уз помоћ учитеља и родитеља схватају да смо сви различити, а опет исти. Живимо на 7 различитих континента у мноштву различитих држава. Говоримо различитим језицима. Наше земље имају различита обележја, заставу, грб и химну. Имамо различиту културу, традицију, кухињу, уметност. Дивимо се различитим националним звездама, спортистима, херојима, уметиницима. Живимо у различитим климатским условима. Различито се облачимо. А ипак, имамо много сличности. Сви имамо исте делове тела. Сви се смејемо када смо радосни, а плачемо када смо тужни. Наша осећања изражавамо на сличне начине и можемо да их препознамо без употребе језика.

Модул 4 овог пројекта има за циљ да интеркултирално повеже децу, припаднике различитих народа, широм света путем вршњачког учења на тему дигиталних изазова са којима се у ткзв. НОВОЈ НОРМАЛНОСТИ сусрећу приликом онлајн учења, али и слободног времена проведеног на Интернету.

Циљ пројекта је и остваривање четвртог циља од 17 развојних циљева УН-а: Квалитетно образовање односно његовог подциља 4.7 који гласи: “До краја 2030. обезбедити да сви ученици стекну знања и вештине потребне да се унапреди одрживи развој, између осталог и путем едукације за одрживи развој и одрживе стилове живота, људска права, родну равноправност, као и за промовисање културе мира и ненасиља, припадности глобалној заједници и поштовања културне разноликости и доприноса културе одрживом развоју.”

У овом пројекту, током претходна три модула, учествовало је више од 30 000 ученика из више од 1 500 школа, из 74 земље света. Током 4.модула сличан је оџив као на претходним модулима, а ускоро ћемо знати и укупан број приљављених ученика.

У трећем, као и сада у четвртом модулу учествују: одељење 4/2 са свoјом учитељицом Снежаном Поповић, професором разредне наставе - ОШ “Вук Караџић” Шабац; и одељење 6/4 са одељењским старешином Снежаном Шалаи Тибор, професором музичке културе - ОШ “Вук Караџић” Шабац (ИО Мачвански Причиновић).

До сада су ученици урадили два задатка:

Извештај приредио:
Снежана Шалаи Тибор, професор музичке културе

План школе

План школе

Пројекти

Премошћавање дигиталног јаза у Србији за најугроженију децу
Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства - Модул 4
Звуци мога краја - пројекат
Партнерство за праведно и квалитетно образовање
Друга шанса

Акције

Заштита ученика од насиља
НТЦ радионице

Школски часопис

Часопис ОШ Вук Караџић : Шабац