Вести

Извештај о реализацији заједничке активности: Ми у актуелној ситуацији

У среду, 9.12.2020. године, у 12:00 сати уприличен је заједнички сусрет представника ученичких парламената три основне школе из Шапца, ОШ ''Вук Караџић'', ОШ ''Николај Велимировић'' и ОШ ''Лаза К. Лазаревић''.

Заједнички сусрет парламентараца планиран је у оквиру остваривања активности из пројекта Партнерство за праведно и квалитетно образовање у које су укључене три наведене школе.

У склопу претходне припреме за заједнички сусрет прецизирана је тема ''Школа у доба короне'' у оквиру које је и планиран сусрет и дискусија представника ученичких парламената све три школе. Такође je договорено да током новембра представници одељења у ученичком парламенту прикупе мишљење својих вршњака из одељења о тешкоћама са којима се суочавају у измењеном режиму рада школа због проглашене пандемије. Уследило је анкетирање ученика, обрада података, израда презентације Ми у актуелној ситуацији, као и прелиминарна размена података међу парламентарцима.

Састанак, на коме су присуствовала по два представника парламента из све три школе са својим координаторима, организован је уз помоћ апликације Zoom. Резултати испитивања су послужили као импулси за размену мишљења о изазовима са којима се ученици суочавају. Идеја нам је била да сагледамо неке лоше, али и добре стране које је донела актуелна ситуација, како бисмо лакше пребродили кризу, али се и међусобно повезали и подржали. Сем тога, кроз конструктивну анализу саме организације наставе током комбинованог модела који је реализован у школама до 30.12.2020, парламентарци су изнели корисне предлоге како би побољшали услове за учење и положај самих ученика. На крају су се осврнули и на новонасталу ситуацију и организацију наставе на даљину и закључили да се слични проблеми јављају и даље и захтевају нова прилагођавања.

Парламентарци су се сложили да већина ученика воли да иде у школу и да се у њој осећа безбедно. Зато жељно ишчекују тренутак када ће наставити да се међусобно друже и заједно са својим наставницима уче без забрана и рестрикција. Учесници дебате су похвалили организацију дебате и договорили се да се сарадња парламената настави и у наредном полугодишту, у складу са важећим епидемиолошким мерама. Такође, надају се макар једном "уживо" сусрету на журци коју би организовали ученици Вукове школе, познати по доброј организацији оваквих догађаја.

План школе

План школе

Пројекти

Друга шанса

Акције

Заштита ученика од насиља
НТЦ радионице

Школски часопис

Часопис ОШ Вук Караџић : Шабац