Вести

10. октобра обележили смо Светски дан менталног здравља

Светска здравствена организација процењује да у овом тренутку скоро милијарду људи живи са неким менталним поремећајем (отприлике сваки осми становник планете), док на сваких 40 секунди једна особа изврши самоубиство.

Пандемија је додатни изазов на већ постојеће кризе широм света (економску, политичку, еколошку). Здравствена криза се притом не огледа само у ризику од ширења вируса, већ и у чињеници да су милионима хроничних болесника здравствени системи у неком тренутку (тренуцима) били недоступни.

За унапређење менталног здравља се, према истраживањима, у просеку троши свега 2% буџета намењеног здрављу. Релативно мали број људи широм света има приступ квалитетним услугама које се пружају у службама за ментално здравље. На то додајемо стигму, дискриминацију и кршење људских права.

Овогодишњи слоган, који позива на веће (системско) улагање у ментално здравље, вапај је да ментално здравље ставимо у фокус, не само вербално и не само овог дана.

Ове године покушали смо, на интересантан начин, да приближимо нашим ученицима појам "ментална хигијена" и укажемо на значај исте.

ПП служба

План школе

План школе

Пројекти

Друга шанса

Акције

Заштита ученика од насиља
НТЦ радионице

Школски часопис

Часопис ОШ Вук Караџић : Шабац