Вести

Зимска школа „На крилима песме путујемо у…“

У периоду од 03. до 07.02.2020. године одржана је зимска школа “На крилима песме путујемо у...” (Финску, Русију, Италију и повратак у Србију), у ЦСУ – Шабац, у којој је учествовало 23 ученика из шабачких основних школа.

Радионице су обухватале наставне предмете: музичку културу и народну традицију, у корелацији са предметима: географијом, биологијом, историјом, страним језицима, физичким и здравственим васпитањем, ликовном културом.

Међупредметне компетенције: за сарадњу, естетичка, дигитална.

Циљеви: упознавање свог и туђег културног наслеђа, извођење песама на језицима учених народа, извођење традиционалних плесова учених народа, изложба радова ученика везана за обележја учених народа.

Aутори и реализатори: Снежана Шалаи Тибор, професор музичке културе, Весна Петровић, професор разредне наставе, Снежана Поповић, професор разредне наставе, сви из ОШ !Вук Караџић” Шабац.

Ученици су у првој радионици упознали Финску. У уводном делу (положај, климу, заставу, грб, химну, поздрав и пар речи на финском језику, флору и фауну, кратку историју, Аурору Бореалис, Лапонију-област одакле је Деда Мраз, савремени игло, народну ношњу, народне инструменте, храну и навике у исхрани)... У централном делу су учили да певају песму на финском језику- “Lennä, lennä, leppäkerttu” (традиционална успаванка која говори о бубамари), кореографију инспирисану традиционалном игром из Финске-Карол; у завршном делу ученици су правили ирвасе (најпознатијег ирваса Рудолфа).

Друга радионица је обрађивала Русију. У уводном делу ученицима је презентована Русија (положај, клима, становништво, застава, грб, химна, поздрав и пар речи на руском језику, природна богатства, познати музеји, цркве и остале грађевине, главни град и већи градови, Сибир, Трансибирска железница, кратка историја, познате личности, народна ношња и народни инструменти, у централном делу обрађена је традиционална народна песма “Korobushka” на руском језику, као и кореографија истоимене песме. У завршном делу радионице ученици су радили украсне рајфове са народним мотивима и бабушке.

Трећа радионица је обрађивала Италију. У уводном делу ученицима је презентована Италија (положај, клима, становништво, застава, грб, химна, поздрав и пар речи на италијанском језику, природна богатства, познати музеји, цркве и остале грађевине, главни град и већи градови, Фиренца, Рим, Венеција, кратка историја, познате личности, народна ношња и народни инструменти, храна и навике у исхрани. У централном делу обрађена је италијанска популарна песма “Bella ciao” на италијанском језику, а кореографија је била традиционална италијанска игра Тарантела. У завршном делу радионице ученици су правили пице, макароне, разне салате од украсног папира.

Четврта радионица је била посвећена Србији. У уводном делу ученицима је презентована Србија (положај, клима, становништво, застава, грб, химна, природна богатства, познати музеји, цркве и остале грађевине, главни град и већи градови, кратка историја, познате личности, народна ношња и народни инструменти, храна и навике у исхрани. У централном делу обрађена је песма “Чини ми се душо моја да је Србија”, на текст Ђуре Јакшића. Са ученицима је за кореографију обрађено Ужичко коло. У завршном делу ученици су правили опанке са чарапама од папира.После свих радионица у петак 07.02.2020. године у 18:00 сати у ЦСУ Шабац, ученици су презентовали све што су радили на радионицама.

Ученици су кратко причали о земљама које су обрађивали а после приче о земљи је уследио музички програм:

  • - “Lennä, lennä, leppäkerttu” -традиционална успаванка -учесници извели певањем на финском језику.
  • - “Lennä, lennä, leppäkerttu” - учесници извели играњем, кореографија и кораци инспирисани традиционалном игром -Карол.
  • - “Korobushka” - традиционална народна песма-учесници извели певањем на руском језику.
  • - “Korobushka” - учесници извели играњем
  • - “Bella ciao” - популарна италијанска песма-учесници извели певањем на италијанском језику.
  • - “Тарантела” - традиционална италијанска игра-учесници извели играњем
  • - “Чини ми се душо моја да је Србија” - текст Ђура Јакшић - учесници извели певањем- “Ужичко коло” - учесници извели играњем

У позадини су биле видео пројекције на видео биму. После завршеног музичког програма публика је могла да види изложбу ученичких радова. Уследила је подела диплома свим учесницима радионица и евалуација у којој су ученици на стикерима писали своје утиске о зимској школи.

Целокупан утисак ученика је да су сјајно провели време распуста и много тога научили.

Реализатори су такође били презадовољни. Општи утисак је да је на радионицама владала радна, а опуштајућа атмосфера и много ствари је урађено за кратко време.

Извештај приредила: 
Снежана Шалаи Тибор, проф. муз. култ.


 

План школе

План школе

Пројекти

Друга шанса

Акције

Заштита ученика од насиља
НТЦ радионице

Школски часопис

Часопис ОШ Вук Караџић : Шабац