Вести

Одлазак у позориште "Душко Радовић" у Београду

30. октобра 2019. године у 20 часова у позоришту „Душко Радовић“ у Београду извођена је представа „Плави чуперак“, рађена по истоименој збирци песама Мирослава Мике Антића. Ученици ОШ „Вук Караџић“ издвојене јединице у Мачванском Причиновићу заједно су са својим наставницама српског језика присуствовали извођењу ове представе. Било је укупно 60 ученика од 5. до 8. разреда. Наставнице које су организовале одлазак у позориште су Слађана Вујаковић и Илинка Шуваковић уз помоћ Туристичке агенције „Венера“.

Пре одласка у позориште организован је одлазак у Музеј аутомобила. Музеј аутомобила, збирка Братислава Петковића, најмлађи је у низу техничких музеја у Србији. Седиште Музеја је у згради која је под називом Модерна гаража проглашена за културно добро. Изграђена је 1929. године као прва јавна гаража у центру града. У поставци се налазе стари и ретки аутомобили, који су историјско сведочанство и имају посебан значај за упознавање примене научних достигнућа, развоја и техничког напретка аутомобилизма код нас и у свету. Збирка садржи педесет возила, од којих је најстарији Маро Гардон из 1897. године. (извор: https://www.automuseumbgd.com/muzej/)

Представа је била веома поучна и инспиративна за ученике. Поред врхунске глуме, коју су ученици имали прилике да виде на сцени, добили су и веома поучну поруку о одрастању, љубави, школовању, односу са родитељима. Са жељом да младима приближи све чари прве љубави, али и да одгонетне њихове страхове, надања и патње, представа „Плави чуперак“ на савремен начин прати одрастање и судбину једне генерације код нас. Спајајући музику, плес и глумачку игру представа прича причу о сновима и тајнама у првим корацима заљубљивања, проблема са родитељима, професорима и системом у коме се рађа, одраста и растаје једна генерација. (извор: http://www.malopozoriste.co.rs/predstave/plavi-cuperak). Такође, гледање представе, као и одлазак у музеј, доста ће бити од значаја ученицима у раду драмске секције, али и на часовима српског језика.

Слађана Вујаковић

План школе

План школе

Пројекти

Друга шанса

Акције

Заштита ученика од насиља
НТЦ радионице

Школски часопис

Часопис ОШ Вук Караџић : Шабац