Вести

Караван традиције – „Мачва мој завичај“ – ЦСУ Летњиковац

25.09.2019. у 18:00 сати у ЦСУ Шабац, у оквиру Ноћи истраживача, одржан је караван народне традиције „Мачва мој завичај“, коју су креирали наставници ОШ „Вук Караџић“ Шабац и Мачвански Причиновић-Снежана Поповић, Весна Петровић и Снежана Шалаи Тибор. У музичко сценском делу програма је учествовало 30 ученика који похађају предмет Хор из Мачванског Причиновића и извели су две песме које говоре о Мачви и Мачванима-„Мачвани“-текст-Иван Глишић, музика-„Стари Звуци“ и „Дрино водо“ – народна; и 10 ученика 3. и 4. разреда који су извели драмски део.

У првом делу је изведен музичко сценски приказ пропраћен мултимедијалном презентацијом, затим је одржана музичка радионица у којој су присутни учили песме о Мачви које су чули у музичко сценском делу. Музичку радионицу је са присутнима радила Снежана Шалаи Тибор, професор музичке културе.

У другом делу присутнима је представљена Мачванска ношња са свим деловима (очигледно излагање и мултимедијална презентација), а онда су присутни правили декоративне елементе (шаре) са јелека и кошуља од папира. Радионицу народне традиције су радиле Снежана Поповић и Весна Петровић, професори разредне наставе.

Присутних ученика је било око 130, 55 из ОШ „Вук Караџић“ Мачвански Причиновић“, од којих је било 30 учесника и 10 учесника из Шапца, а 65 ученика из основних школа из Слепчевића, Липолиста и Мачванског Прњавора.

Циљ каравана је неговање сопствене народне традиције, кроз музику, етнографске мотиве, ликовну уметност.Ученике припремили наставници: Снежана Поповић – драмски део, Весна Петровић – драмски део, Снежана Шалаи Тибор – музички део и мултимедија.

Аутор текста:

Снежана Шалаи Тибор, професор музике.

План школе

План школе

Пројекти

Друга шанса

Акције

Заштита ученика од насиља
НТЦ радионице

Школски часопис

Часопис ОШ Вук Караџић : Шабац