Вести

Приредбау поводом 17. дана месеца рамазана

21. маја 2019. године у свечаној сали наше школе, ученици који похађају изборни предмет исламску веронауку, су заједно са својим вероучитељем, муфтијом Вели Мехмедалијом припремили и извели приредбу поводом 17. дана месеца рамазана.

Рамазан је девети месец у исламском календару, то је за исламске вернике свети месец јер је током њега започета објава Курана. У току рамазана муслиманима је наређен пост, који је трећи од пет стубова ислама.

За време рамазана исламским верницима је од зоре до заласка сунца забрањено конзумирање било каквих намирница и пића (укључујући и воду). Током овог месеца, верници се ноћу окупљају у џамији ради обављања посебне молитве која се обавља само током рамазана. Та молитва се назива Тераве (Теравија). То је молитва која је три пута дужа од уобичајених дневних молитви. Тераве молитва није обавезна већ добровољна.

Суштина муслиманског поста није само суздржавање од јела и пића, већ и од ружних дела, ружних речи, насиља.

17. дан рамазана се истиче по свом значају. Те ноћи се, давне 624. године на брду Бедр, близу града Медине, догодила велика и прва битка у историји ислама. Муслимански непријатељи су били бројчано много надмоћнији, али су муслимани добили битку. Зато је ова битка симбол одлучности и стрпљивости коју даје ислам.

У приредби поводом овог великог исламског празника, учествовали су Дамир Муратовић, Лоса Цицварић, Ресуљ Ибишко, Асан Чундић, Мила Цицварић, Драган Асановић, Џемал Егановић, Дамир Базић и Садик Егановић. Они су певали песме: „Ресуала, тебе требам“, „Рајски потоци“, „Тебе слиједим“, Бисмилах“, „Рамазан“, али и рецитовали песме „Муслиман је човек“, „Сваки човек на овом свету“ и „Зашто сваки човек, Боже“.

Надамо се да ће овакве приредбе постати традиционалне свечаности јер нас оплемењују, обогаћују и уче многим вредностима.

Извештај написали Садик Егановић, ученик 8/1, и Милица Димитрић, библиотекарка.


 

План школе

План школе

Пројекти

Друга шанса

Акције

Заштита ученика од насиља
НТЦ радионице

Школски часопис

Часопис ОШ Вук Караџић : Шабац