Вести

Дан очувања менталног здравља

Као важан датум 10. октобар је уписан широм света као дан када пажњу скрећемо на важност очувања менталног здравља. Код нас у школи он се обележава кроз интерактивно предавање за ученике старијих разреда које припрема психолог школе (52, 75, 84).

Ове године нагласак је стављен на функцију осећања као и могућност особе да буде успешна без обзира што се бори са душевном болешћу- присетили смо се познатих ликовних уметника, писаца, научника, музичара, глумаца који су упркос борби са својим „демонима“ били успешни ствараоци.

Поједностављено речено, здрав човек је онај ко је способан да воли и да ради (Фројд). Имајући у виду дефиницију здравља коју је дала Светска здравствена организација („Здравље је стање потпуног психичког, физичког и социјалног благостања, а не само одсуство болести или немоћи“) као и учесталост јављања по њеним проценама (сваки  четврти становник планете ће бар једном у току свог живота стећи услове за постаљање дијагнозе неког менталног поремећаја), можемо закључити да ћемо се сви бар једном у животу суочити са неким потешкоћама. Неки од нас ће наћи начин да изађу на крај са тим и наставе даље, а некима ће требати помоћ.

Менталне болести се јављају чешће него болести срца, дијабетес или малигне болести, а ипак о њима мање разговарамо. Једна од карактеристика савременог доба јесте недовољна брига о менталном здрављу – већина људи, из различитих разлога, узимају здраво за готово своје психолошко благостање. Члановима заједнице је потребно омогућити простор за развој психичких потенцијала, способности и вештина, као и да се обезбеди правовремена и адекватна помоћ оним члановима заједнице којима је помоћ потребна.

О свом менталном здрављу треба да водимо рачуна 365 дана годишње, а не само онај дан када причамо о томе. Ментална хигијена подразумева:

  • Здраву исхрану
  • Физичку активност и рекреацију
  • Издвајање времена за себе (опуштање, рефлексија- размишљање о себи)
  • Смејање
  • Препознавање стреса и ношење са њим
  • Тражење помоћи кад препознамо да нисмо у стању да се изборимо са проблемима
  • Препознавање опасности модерног доба                     

План школе

План школе

Пројекти

Друга шанса

Акције

Заштита ученика од насиља
НТЦ радионице

Школски часопис

Часопис ОШ Вук Караџић : Шабац